sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Ihmisen luomaa

Tämmöistä hauskaa löysin aiheesta Goldstone (man made):

Se ei ole kiveä, se ei myöskään ole kultaa lasissa vaan lasia ja kimaltelee, koska siinä on kuparia. Goldstonen kukoistus oli viktoriaanisella aikakaudella, jolloin naiset käyttivät rintakoruja ja kaulakoruja, mutta "kiveä" käytetään myös tämän päivän koruissa. Vaikka Goldstone on ihmisen luoma kivi, se usein listataan jalokiveksi.
Goldstonen alkuperästä on olemassa erilaisia tarinoita.  Ensimmäisen tarinan mukaan joskus 1800-luvun alussa, italialainen munkki valmisti lasia luostarissa. Hän oli vahingossa tiputtanut jonkin verran kuparia sulan lasin sekaan, ja näin syntyi Goldstone. Munkit pitivät Goldstonen "reseptin" salassa, mutta on periytynyt kautta aikain. Toinen tarina sijoittuu myös Italiaan, Venetsiaan. Tämä tarina kertoo, että kauan sitten, sulaa kuparia läikkyi vahingossa sulaan lasiin Muranon lasitehtaassa. Tämän onnettomuuden myötä syntyi Goldstone. Kolmannen tarinan mukaan alkemistit loivat Goldstonen, kun he  yrittivät ratkaista ongelman, kuinka muuttaa rauta kullaksi. Ja näin olen Goldstonen arvellaan olevan seurausta näistä yrityksistä.

-o-

Höpinät sikseen, tässä kyseisestä "kivestä" tai paremminkin siruista tehty korusetti. Vähän kimallusta arkeen :) Kaulakorulla pituutta n. 48 cm + lukko ja härpäkkeet, rannekorun pituus 19 cm. Goldstonen kaverina harmahtavia lasihelmiä. Korunosat hopeoituja.
 
Tässä imaistu kuva kyseisestä "kivestä", jossa näkyy kimallus. Omissa kuvissa en saanut sitä näkyviin :(

2 kommenttia:

Kiitos, kun kerroit mielipiteesi!